امروز سفیر قزاقستان آمده بود مدرسهی لی کوآن یو سخنرانی. موضوع سخنرانی موقعیت قزاقستان در راههای چندگانه و ارتباط با سنگاپور بود. ما دو همکلاسی اهل قزاقستان داریم. یکیشان اسمش کامیلیا است. اولین بار که دیدمش یاد نقاشیهای دوران صفویه از زنان زیبارو افتادم. خود نقاشی عالیقاپو بود. آنجا هر چه توی مغزم گشتم دیدم چهقدر از قزاقستان کم میدانم. امروز همینجوری برای اینکه نسبت به قزاقستان یک حس پیدا کنم رفتم. چند دقیقه قبل از نشست کمی از ویکیپدیا در مورد قزاقستان خواندم. مثلا اینکه جمعیتش ۲۰ میلیون نفر است و یکی از بزرگترین کشورهای دنیا است (از نظر وسعت نهمین کشور). بزرگترین شهرش آلماتی فقط ۱.۸ میلیون نفر جمعیت دارد و اصلا کشور شلوغی نیست. درآمد سرانهی مردمش هم خیلی بالا بود. خیلی بالاتر از ایرانیها. از قبل هم فهمیده بودم که کامیلیا دانشجوی مدرسهی پابلیک پالیسی نظربایف است. مدرسهی نظربایف با مدرسهی لی کوآن یو روابط حسنهای برقرار کرده و میتوانند دانشجو بین هم ردوبدل کنند. کلا در مورد آقای نظربایف (رییسجمهور قزاقستان بعد از فروپاشی شوروی تا سال ۲۰۱۹) میگویند خیلی خواسته که شبیه لی کوآن یو باشد. مثلا این که در سال ۲۰۱۹ استعفا داده. مثلا اینکه مدرسهی حکمرانی قزاقستان را به نام خودش راه انداخته.
آقای سفیر خیلی شیک و باکلاس بود. دیپلمات تمامعیار. سابقهی سفیر بودن در خیلی از کشورها را هم داشت. از کاربلدهای قزاقستان بود. مجری نشست هم یکی از اساتید بخش پژوهشی مدرسهی لی کوآن یو بود. بخش پژوهشی کلاس درس برگزار نمیکنند. مقایسهاش بین سنگاپور و قزاقستان جالب بود: سنگاپور یک کشور بسیار کوچک بدون هیچ منبع، قزاقستان یک کشور بسیار بزرگ با منابع عظیم نفت و گاز.
صحبتهای آقای سفیر: کریدور راه ابریشم که از چین به آلماتی میرسد و از آنجا به روسیه میرود یکی از کلانپروژههای قزاقستان است. بخش غربی قزاقستان تولید نفت و گاز دارد. ۸۰درصد تولید نفت و گاز قزاقستان به اروپا صادر میشود. چین، روسیه و آمریکا سه همکار بزرگ استراتژیک قزاقستان هستند و قزاقستان سعی میکند بین این سه تا تعادل برقرار کند. برای صادرات نفت و گازش به هند خیلی اهمیت قائل است. برای این کار باید خط لولهی تاپی (خط لولهای که از ترکمنستان به افغانستان و پاکستان و هند) میرود تکمیل شود. به خاطر این خط لوله با طالبان مذاکرات جدیای را انجام دادهاند. بخش شمالی قزاقستان کشاورزی محور است. سنگاپور از چند جهت برای قزاقستان اهمیت دارد. یکی بحث تجارت است، یکی بحث حکمرانی دیجیتال و الگوبرداری از این کشور، یکی بحث توریسم و یکی هم بحث طراحی شهری. قزاقستان دارد یک شهر جدید میسازد و در طراحیاش از سنگاپور دارد کمک میگیرد. ترکیه هم از نظر سیاسی، اقتصادی و فرهنگی کشور مهمی است برایشان و همکاریهای گستردهای را با ترکیه دارند.
همین دیگر. در کل سخنرانی آقای سفیر هم، آگهی پنجمین دوره ی بازیهای عشایری جهان روی پردهی نمایش بود. قزاقستان هم در حال نمادسازی از خودش است.