مارک کپینسکی استاد دانشگاه کراکف لهستان و نویسندهی کتاب ریاضیات برای مالی (یک ورود به مهندسی مالی) در مقدمهی کتابش آن را از یک منظر خیلی جالب میدانست: اینکه در کتابی با حجم اندک (۳۰۰ صفحه) نظریات دو برنده ی نوبل اقتصاد را تشریح کرده بود: نظریهی سبد سهام و بهینه سازی پورتفلیوی هری مارکوویتز و نظریهی قیمتهای مشتقات مالی بلک شولز مرتون.
اگر آقای مارک کپینسکی کتاب بینش اقتصادی برای همه (تبیین مفاهیم اقتصاد خرد به زبان ساده) نوشتهی آقای علی سرزعیم را میدید احتمالا آن را معجزه میدانست. چون در این کتاب ۲۸۰ صفحهای، ۹ نفر از برندگان جایزهی نوبل اقتصاد پایشان آمده وسط و نظریاتشان تشریح شده است.
کتاب ۱۵ فصل دارد و میشود گفت تمام مفاهیم اقتصاد خرد به اختصار در آن تشریح شدهاند.
اقتصاد خرد از آن درسهای دانشگاهی است که ریاضیات حجیمی دارند. ولی علی سرزعیم ریاضیات را از آن فاکتور گرفته و فقط به تشریح مفاهیم آن پرداخته. کاری که هم سخت است و هم آسان. برای خوانندههایی که عادت به ریاضیات ندارند، کتاب دوستانهتر به نظر میآید. ولی از آن طرف خیلی از مفاهیم هستند که با یک فرمول ریاضی در نصف صفحه قابل بیان است و بدون آن فرمول نیاز به ۵- ۶ صفحه استدلال دارد و علی سرزعیم رنج این کار را به جان خریده است.
ساختار کتاب خواندنی و جذاب است. در ابتدای هر فصل، سوالهایی روزمره و کلیدی ردیف میشوند. سوالهایی که واقعا دلیل اصلیشان را خیلی وقتها نمیدانیم. سوالهایی که دوست داریم بدانیم جواب درستشان بالاخره چی است. سوال هایی که دوست داریم یک دیدگاه در مورد آنها داشته باشیم.
- چرا خیلی از افراد دوست دارند خانهی آنها نزدیک خانهی مسئولان کشوری و سفیران خارجی باشد؟
- همیشه از بدی وجود صفهای طویل در مقابل ادارهها، فروشگاهها و مراکز درمانی سخن گفته شده است. این صفها چه کارکرد مثبتی میتواند داشته باشد؟
- چرا برخی شرکتها وقتی میخواهند نیرو استخدام کنند، فارغ التحصیلان دانشگاه آکسفورد در رشتههای الهیات و فلسفه را به نیروهای تحصیل کرده در یک رشته تخصصی در دانشگاههای معمولی ترجیح میدهند؟
- چرا دانشکدههای مالی و اقتصاد ایران بهبود نمییابند؟
- آیا وجود حکومت دینی برای رشد و ترویج یک دین مفید است؟
و…
و بعد مفاهیم اقتصادی مربوط به آن فصل تشریح میشوند و یک به یک پاسخ سوالهای اول فصل با دیدگاه جدید به دست آمده پیدا میشوند…
بعضی از فصلهای کتاب فوق العاده خواندنیاند. مثلا فصل نظریهی بازیها. مثلا تشریح عقاید نوبلیستهای اقتصاد: از گری بکر و کاربرد دیدگاه اقتصادی در تشریح جرم و جنایت در یک جامعه بگیر تا دیدگاه اکرلوف و اطلاعات نامتقارن و تا اقتصاد رفتاری دانیل کاهنمن. آن قدر خواندنی و نرم و راحت بیان شدهاند که آدم دلش میخواهد آنها را توی وبلاگش رونویسی کند. ولی اصرار آقای سرزعیم بر کامل و مختصر بودن کتاب بعضی وقتها باعث گنگ شدن قسمتهایی از کتاب شده است. حذف ریاضیات از کتاب بعضی مواقع کار دست نویسنده داد ه است. مثلا به نظر من مفاهیم کارایی و بهبود پارتو خوب تشریح نشدند. مفاهیمی بسیار مهم که فقط در نصف صفحه روایت شده بودند و چندین بار هم در طول کتاب مورد استفاده قرار گرفتند. مثلا پیمان کیوتو و ساز و کار به وجود آمدن آن برایم گنگ بود. آن قدر کوتاه بود که نمیتوانستم به راحتی آن را هضم کنم. یا فصل عدالت اجتماعی به نظرم بسیار کوتاه و گنگ بود. فصلی که خودش شامل چندین کتاب سنگین است، نباید به این آسانی ازش عبور میشد. یا موارد شکست بازار و شکست دولت، خیلی سریع و گذرا فقط گفته شده بودند.
شاید انتظار بالایی باشد که همهی کتاب یک دست باشد. مفاهیم اقتصاد خرد، واقعا ساده نیستند. از طرف دیگر، این کتاب فقط یک معرفی است. کتابی است که میتوان آن را به یک دانش آموز کوشای دبیرستانی داد تا بخواند و برای جهتهای زندگیاش دید پیدا کند. میتوان آن را به یک دانشجو داد تا نگاهش به اطرافش تیزتر و دقیقتر شود.
دو صفحهی آخر کتاب، که معرفی کتابهایی برای مطالعات بیشتر بود دوست داشتم. با ماهیت هدف کتاب همخوانی داشت. ولی بعد از آن صفحات منتظر فهرست اعلام کتاب بودم. حجم اطلاعات و نامهایی که در کتاب آورده شده، فهرست اعلام را برای آن به یک نیاز تبدیل کرده است. اگر کتاب فهرست اعلام داشت، یافتن صفحاتی که مثلا در مورد عقاید الوین راث و کارهایش صحبت شده سادهتر میشد.
در طرح جلد کتاب، با مقدمهی دکتر فرهاد نیلی طوری قرار گرفته که در نگاه اول و بدون دقت آدم فکر میکند کتاب را دکتر فرهاد نیلی نوشته است. نام نویسندهی کتاب آن قدر در حاشیهی پایین طرح جلد قرار گرفته که اصلا خوانده نمیشود. به نظرم این درست نیست. درست است که نام فرهاد نیلی اعتباربخش است. ولی قرار نیست زحمتهای نویسندهی کتاب نادیده گرفته شود. این کتاب را آقای علی سرزعیم نوشته است و حقش این است که در جلد کتاب طوری نامش ثبت شود که جایگاه اول را داشته باشد. او نویسندهی این کتاب است…
بینش اقتصادی برای همه کتابی دوست داشتنی است. حداقل با این کتاب میشود به مسائل دور و بر و مسائل روزمره دقیق تر و حساب شدهتر نگاه کرد و فهمید که چی از کجا آمده و به کجا میرود…
بینش اقتصادی برای همه (تبیین مفاهیم اقتصاد خرد به زبان ساده) / علی سرزعیم/ انتشارات ترمه/ ۲۸۲ صفحه- ۲۰۰۰۰ تومان