تحریم بانکی کارگران خارجی

تحریم بانکی کارگران خارجی

یادداشت‌های مطبوعاتی
مطلب منتشرشده در روزنامه دنیای اقتصاد مورخ ۳۰ مهر ماه ۱۳۹۷. طبق گزارشی که سازمان جهانی مکنزی در سال ۲۰۱۶ منتشر کرد، اکثر مهاجرت‌های بین‌المللی در سطح جهان به‌صورت داوطلبانه رخ می‌دهند. تنها ۱۰ درصد از مهاجرت‌های بین‌المللی به‌اجبار جنگ، خشکسالی، شرایط زیست‌محیطی و... اتفاق افتاده‌اند. ۹۰ درصد مهاجرت‌های جهان به‌صورت داوطلبانه رخ داده‌اند. از بین حدود ۲۵۰ میلیون نفر مهاجر بین‌المللی حاضر در جهان حدود ۱۲۰ میلیون نفرشان از کشوری درحال‌توسعه به کشوری توسعه‌یافته و ۴۱ میلیون نفر از کشور توسعه‌یافته به کشور توسعه‌یافته‌ دیگری مهاجرت کرده‌اند. انگیزه‌های اقتصادی همچون بیکاری و تورم بالا در کشور مبدا و کسب درآمد در کشور مقصد، اصلی‌ترین دلیل مهاجرت‌های داوطلبانه در سراسر جهان است. مشکلات اقتصادی برخی کشورها همچون کاهش ارزش پول و تورم لجام‌گسیخته، موج مهاجرت‌های داوطلبانه را افزایش می‌دهد. ونزوئلا…
Read More
ازدواج های فراملی و سرنوشت هویتی فرزندان حاصل از آن

ازدواج های فراملی و سرنوشت هویتی فرزندان حاصل از آن

ارائه‌ها, دیاران
نشست تخصصی «ازدواج‌های فراملی و سرنوشت هویتی فرزندان حاصل از آن (تجارب بین الملی و ایران)» یک‌شنبه 29 مهرماه 1397 در پژوهشگاه سیاست‌گذاری دانشگاه صنعتی شریف برگزار شد. احمد میدری، معاون رفاه اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، رسول صادقی دانشیار دانشگاه تهران، مراد ثقفی مدیر انجمن یک شهر و پیمان حقیقت‌طلب مدیر پژوهش انجمن دیاران در این نشست به ارائه‌ی جنبه‌های مختلف ازدواج‌های فراملی و سرنوشت هویت فرزندان حاصل از این ازدواج‌ها در جهان و ایران پرداختند. نشست تخصصی ازدواج‌های فراملی و سرنوشت هویتی فرزندان حاصل از آن (تجارب بین‌المللی و ایران) با همکاری انجمن دیاران و شبکه مهاجرت خاورمیانه در روز یکشنبه 30 مهر 1397 در پژوهشکده سیاست‌گذاری دانشگاه صنعتی شریف برگزار شد.در این نشست دکتر احمد میدری، معاونت رفاه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به ارائه‌ی نتایج سرشماری این وزارت درباره‌ی زنان ایرانی که با مردان غیرایرانی ازدواج‌کرده‌اند…
Read More
بی‌حادثه به مقصد برسد

بی‌حادثه به مقصد برسد

سپهرداد
نشسته بودم بر صندلی ردیف آخر ون. از آن صبح‌ها بود که حال کتاب خواندن هم نداشتم. حوصله‌ی ور ‌رفتن به موبایل را هم نداشتم. چشم‌هایم درد می‌گیرند. به حد کافی به نور صفحه‌ی کامپیوتر در طول روز خیره می‌شوم. دیگر حوصله ندارم آن یک ساعت ون سواری را هم به فرسودن چشم‌های ضعیفم بگذرانم.  پنجره باز بود. ترافیک بود. آرزو داشتم که ون پر بگیرد و از بالای ماشین‌ها بگذرد تا حداقل جریان هوا از توی آستین پیراهنم بپیچد در تنم. به ماشین‌ها نگاه می‌کردم: پرایدها، پژوها. احساس تهوع داشتم. ملت، شما دیدن ریخت و قیافه‌ی پژوها و پرایدها تهوع برانگیز نیست؟ یاد شرایط پیش‌فروش ایران‌خودرو افتاده بودم: 20 میلیون تومان پول بدهید، یک سال دیگر (چند ماه بیشتر یا شاید کمتر) یک ابوقراضه‌ای می‌اندازیم جلوی‌تان. موس‌موس ما را…
Read More
سفر برگذشتنی: صلح خاورمیانه از بدخشان شروع خواهد شد!

سفر برگذشتنی: صلح خاورمیانه از بدخشان شروع خواهد شد!

کتاب‌باز
معرفی کتاب سفر برگذشتنی (پا به‌پای ناصرخسرو بر جاده‌ی ابریشم) 1- “کشتی‌های عتیق شمادر آب‌های من پهلو گرفته‌اندملوانان سالخورده هنوزمیخانه‌های فینیقیه را خوب به خاطر دارندشب‌های پرستاره بغداد را به یادتان می‌آورمو دخترم شهرزاد راکه طعم قصه‌هایش هنوززیر پلک‌های شماستزرتشت، نوح،‌ موسا،‌ مسیح، محمدپسران من‌اندو دختران منمریم و هاجردو ماه‌پاره در هلال خصیبدر من به تحقیر منگریدمنخاورمیانه‌ام.” ( از کتاب خرده ریزخاطره ها و شعرهای خاورمیانه/ سروده‌ی حافظ موسوی)2- کتاب “سفر برگذشتنی” یک سفرنامه‌ی دوجلدی است. یک سفرنامه‌ی مفصل که داستان شروعش وجدانگیز است. آقای توکلی صابری قصه‌ی شروع سفرش را در مقدمه این‌گونه شرح می‌دهد: “در فروردین سال 1379 خورشیدی،‌ یعنی سه سال پیش از شروع سفر هنگام خواندن دیوان ناصرخسرو دریافتم که درگذشت او در سال 382 خورشیدی است. با خود گفتم که سه سال بعد هزارمین زادروز ناصرخسرو و چهل‌وچهار سال بعد هزارمین سال روز…
Read More
سمرقند دقیقا کجاست؟

سمرقند دقیقا کجاست؟

سپهرداد, کتاب‌باز
این روزها مشغول خواندن رمان ریگستان هستم. قبل از نام کتاب نام نویسنده بود که من را جذب کرد: شهزاده سمرقندی (نظروا)،‌ اهل ازبکستان و شهر سمرقند، ساکن کشور هلند که تابه‌حال سه رمان به زبان فارسی نوشته است: سندروم استکهلم، زمین مادران و ریگستان. با خودم گفتم این دیگر چه بانویی است، اهل ازبکستان باشی و به زبان فارسی رمان بنویسی؟ چه قدر یک آدم می‌تواند عاشق یک فرهنگ باشد مگر؟ پشت جلد کتاب نوشته بود که شهزاده سمرقندی به علت حشرونشر با ایرانیان و علاقه مفرط به فرهنگ و زبان فارسی‌زبانش دیگر نه تاجیکی که به فارسی سخت نزدیک است. شهزاده سمرقندی و کتابش باعث شد که علاوه بر خواندن داستان خود کتاب (که خیلی خوب و قشنگ از تیغ سانسور هم در امان مانده) در مورد تاجیکستان…
Read More
بااحتیاط برانید جاده لغزنده است

بااحتیاط برانید جاده لغزنده است

یادداشت‌های مطبوعاتی
فیلم «بااحتیاط برانید جاده لغزنده است»‌ اعتراضی نمادین به قوانین به‌شدت محدودکننده‌ی ایران برای زندگی مهاجران است. غلامرضا جعفری نویسنده، کارگردان و تهیه‌کننده‌ی این فیلم متولد سال 1363 در اصفهان و از نسل دوم مهاجران در ایران است. این فیلم کوتاه 17 دقیقه‌ای توانست در اسفند 1395 در جشنواره‌ی منطقه‌ای فیلم خلیج‌فارس، جایزه‌ی بهترین فیلم داستانی را از آن خود کند. این فیلم به 12 جشنواره‌ی فیلم بین‌المللی هم راه پیدا کرده است. یک فیلم 17 دقیقه‌ای کوتاه با فیلم‌نامه‌ای بسیار دقیق و حساب‌شده. روایتی از گواهینامه گرفتن مهاجران در ایران فیلم «بااحتیاط برانید جاده لغزنده است» ساخته‌ی غلامرضا جعفری درباره‌ی یک زوج جوان افغان است که در یک گاراژ ماشین‌های اوراقی سرایدار هستند. در طول روز هم پسر به رتق‌وفتق امور گاراژ می‌پردازد. او از میان بی‌شمار ماشین‌های اوراقی…
Read More
بی‌بی‌سی نوشته‌ی من را دزدیده!

بی‌بی‌سی نوشته‌ی من را دزدیده!

سپهرداد
بی‌بی‌سی ده‌ها سال است که مرجع شماره‌ی یک اخبار ماست. از زمان به سلطنت رسیدن محمدرضا شاه پهلوی تا انتخابات سال 1388 همواره بی‌بی‌سی برای همه‌ی گروه‌های راست و چپ مرجع خبری بوده است. آرشیو بی‌بی‌سی از تمام وقایع معاصر ایران بی‌نقص است. بی‌بی‌سی در بین ایرانیان جایگاه واقعی یک رسانه را دارد. وقتی قضیه‌ی تجاوزهای سعید طوسی در مجاری اداری ایران به‌جایی نمی‌رسد بی‌بی‌سی است که وکیل مدافع می‌شود. وقتی دلار گران می‌شود بی‌بی‌سی است که با فراخوان‌های مردمی خودش شناختی عمیق از لایه‌لایه‌های جامعه‌ی ایران به دست می‌دهد.  به خاطر همین جایگاه رفیع رسانه‌ای است که هرروز صبح اخبار بی‌بی‌سی را به‌دقت می‌خوانم؛ اما امروز صبح موقع خواندن اخبار فرهنگی هفته‌ی گذشته‌ی ایران در بی‌بی‌سی اتفاقی افتاد که بی‌بی‌سی را در ذهنم نابود کرد...:  بی‌بی‌سی مطلب وبلاگ من…
Read More
اگر هیچ را نمی‌خواهد در ایران بماند…

اگر هیچ را نمی‌خواهد در ایران بماند…

سپهرداد
شیخ بهایی آدم عجیبی بوده. یک لبنانی اسیر خاک ایران. آرامگاهش توی حرم امام رضا است. هر بار که می‌روم مشهد یک سری هم به قبرش می‌زنم. خیلی‌ها محض تبرک بعد از دستمالی سنگ‌قبرش آن را به سروصورتشان می‌مالند و ذکرگویان رد می‌شوند. می‌دانند که این بابا کی بوده؟ نمی‌دانم راستش.  مادی‌های اصفهان کار این بشر بوده. مادی‌های زندگی‌بخش اصفهان. بااینکه این مادی‌ها این روزها کاملاً خشک‌اند؛ ولی هر بار گذر از کنار این مادی‌های پیچ‌واپیچ و تنفس بوی درختان کنارشان آدم را زنده می‌کند. معمار مسجد شاه اصفهان هم بوده و کسی هست که مسجد شاه را ببیند و اندر کف نماند؟ مخترع پخت نان سنگک هم بوده و کلی کتاب شعر و ادبی و... داشتم کتاب مهاجرت علمای شیعه از جبل عامل به ایران را می‌خواندم. کتاب جالبی…
Read More
طعم گیلاس

طعم گیلاس

سپهرداد
سر گرمای ظهر بود که رسیدیم به مزارش. کوچه‌پس‌کوچه‌های لواسان در ظهر تابستان عجیب گرم بودند. گرم و البته خلوت. یک هفته مانده بود تا سالگرد مرگش. یادم نبود. نمی‌دانستم اصلاً. آمده بودیم لواسان گردی و گفتم سر مزار او هم برویم. قبرستان توک مزرعه کوچک بود. خودمانی بود. فکر می‌کردم که باید توی قبرستان بگردیم تا مزار را پیدا کنیم. ناهار نخورده بودیم. در حد ناهار گرسنه‌مان نبود. فکر می‌کردم با جست‌وجو گرسنه‌مان خواهد شد. اما زیاد نگشتیم. گفت: فکر می‌کردم قبرستان باصفاتری باشد. گفتم: باصفا نیست؟ عین یه باغچه می مونه. گفت: نه. فکر می‌کردم بالای یک کوه باشه. فکر می‌کردم قبرش زیر یک تک‌درخت بالای کوه باشه. گفتم: مثل صحنه‌های فیلم باد همه‌ی ما را با خود خواهد برد؟ گفت: آره... لواسان و این کوه‌های اطراف هم…
Read More
ایران و پناهندگانش

ایران و پناهندگانش

یادداشت‌های مطبوعاتی
یادداشت منتشرشده در روزنامه شرق مورق ۳۱ خرداد ۱۳۹۷ به مناسبت روز جهانی پناهندگان. حالا ۱۸ سالی می‌شود که سازمان ملل هر سال، ۲۰ ژوئن (۳۰ خرداد) را «روز جهانی پناهندگان» می‌نامد. هدف از این روز، اطلاع‌رسانی و بهبود وضعیت پناهندگان در سراسر جهان است. هر سال در این روز آژانس‌های سازمان ملل اخبار ویژه‌ای را برای این روز تدارک می‌بینند و کشورهای پذیرنده پناهندگان سعی می‌کنند دستاوردهای انسانی خود در این زمینه را ارائه کنند.در یک قرن اخیر جمعیت پناهندگان جهان روزبه‌روز روندی افزایشی داشته است. در دهه ۷۰ میلادی تنها سه تا چهار درصد مهاجرت‌های جهان از نوع پناهندگی بود، اما این مقدار در سال ۲۰۱۵ به ۱۰ درصد کل مهاجرت‌های دنیا رسید. در سال ۱۹۶۰ در کل جهان فقط دو‌میلیون و ۸۰۰‌ هزار نفر پناهنده محسوب می‌شدند،…
Read More