کارگران قدیم؛ زندانیان جدید

کارگران قدیم؛ زندانیان جدید

یادداشت‌های مطبوعاتی
یادداشت منتشرشده در شماره ۴۸۹۰ روزنامه دنیای اقتصاد مورخ ۲۷ اردیبهشت ۱۳۹۹. سابینا یک زن میانسال بنگلادشی است. ۸ سال است که در اردن به‌عنوان یک مهاجر مشغول به‌کار است. او آشپزی و نظافت می‌کند و از کودکان خردسال خانواده‌ها نگهداری می‌کند. درآمدش را ذخیره می‌کند و برای مادر پیر، خواهر و پسر ۱۱ساله‌اش در بنگلادش می‌فرستد. کسانی که زندگی‌شان وابسته به درآمد او در اردن است. بعد از شیوع کرونا و شروع قرنطینه جهانی سابینا بی‌کار شد. او به یک‌باره درآمدش را از دست داد. مرزهای اردن بسته شدند. در اردن مهاجران حق استفاده از بیمه بیکاری را ندارند. به این ترتیب او به یک‌باره برای نان شبش هم محتاج شد. بدتر از او خانواده‌اش در بنگلادش هستند که بدون وجوهات ارسالی او قادر به ادامه زندگی نیستند. او…
Read More
غریبانه‌های مهاجران

غریبانه‌های مهاجران

کتاب‌باز
غم غریبی و غربت از دسته‌ی کتاب‌های گلچین است. در این کتاب گزیده‌ای از شعرها،‌ مقالات، داستان‌ها، رمان‌ها، مصاحبه‌ها و روایت‌های شاعران و نویسندگان و پژوهشگران مختلف پیرامون موضوع غربت و غریبی در ۱۰ فصل روایت شده‌اند که همین موضوع به خواننده این امکان را می‌دهد تا صداهای مختلف را در کنار هم بخواند. با این حال کتاب دو ایراد مهم دارد: یکی جا افتادن برخی صداهای قابل توجه و دیگری نگاه جانب‌دارانه‌ی نویسنده‌ به پدیده‌ی مهاجرت. غم غریبی و غربت نویسنده: محمد افتخاری ناشر: نشر فنجان نوبت چاپ: ۱ سال چاپ: ۱۳۹۸ تعداد صفحات: ۲۰۲ شابک: ۹۷۸۶۰۰۹۹۶۴۲۴۶ توی موسیقی و چندرسانه‌ای بهش می‌گویند «رمیکس». قطعه‌ای که با ترکیب، حذف و اضافه و تغییر چند آهنگ و فیلم و عکس مستقل به دست می‌آید. هم هویت آن‌ها را دارد و هم هویت خاص خودش را. توی نقاشی…
Read More
دلبران: جاده را از من نگیرید

دلبران: جاده را از من نگیرید

یادداشت‌های مطبوعاتی
فیلم دلبران یکی از تحسین‌شده‌ترین فیلم‌های ابوالفضل جلیلی است. این فیلم در سال ۱۳۷۹ ساخته شده است. می‌توان دلبران را یکی از کامل‌ترین فیلم‌های ساخته‌شده در مورد نقطه‌ی صفر مرزی ایران و افغانستان به شمار آورد. فیلمی که در لبه‌ی مرز مستند و داستانی بودن حرکت می‌کند. قصه‌ی فیلم دلبران پیچیده نیست. کایم، یک پسر نوجوان افغانستانی است. مادرش را در بمباران از دست داده است. پدرش در افغانستان مشغول جنگ با طالبان است. خواهرش با مادربزرگش در افغانستان زندگی می‌کند. و او یکه و تنها راهی ایران شده است تا از جنگ فرار کند. او آن‌قدر از جنگ متنفر است که به هیچ وجه دوست ندارد به افغانستان برگردد. از مرز ایران می‌گذرد و در یک قهوه‌خانه که در نزدیکی مرز ایران و افغانستان است مشغول به کار می‌شود. دلبران اسم ناحیه‌ی مرزی…
Read More
نسل دومی‌ها ریشه در کدام خاک دارند؟

نسل دومی‌ها ریشه در کدام خاک دارند؟

کتاب‌باز
ایران سال‌ها میزبان میلیون‌ها مهاجر افغانستانی و عراقی بود. جوامعی که از نظر جمعیتی، درصدی معنادار از جمعیت ایران را در سال‌های گذشته و اکنون تشکیل داده‌اند، اما داستان‌ها و روایت‌ها در مورد آنان کم است. در مورد نسل دوم مهاجران حتی کمتر. افغانی‌کِشی («افغانی‌کِشی» یک شغل است. یک جور قاچاق انسان) نوشته محمدرضا ذوالعلی یکی از معدود رمان‌هایی است که در سالیان گذشته به روایت نسل دوم مهاجران افغانستانی در ایران پرداخته است. افغانی‌کشی رمانی جاده‌ای با الگوی سفر است که به وقایع پیش‌آمده در سفر یک مادر و دختر افغانستانی از کرمان به زاهدان می‌پردازد. افغانی‌کشی نویسنده: محمدرضا ذوالعلی ناشر: پیدایش نوبت چاپ: ۱ سال چاپ: ۱۳۹۴ تعداد صفحات: ۳۲۷ تعریف عام از مهاجر کسی است که در سرزمینی زندگی می‌کند که در آن به دنیا نیامده است. بر اساس این تعریف، طبق آخرین آماری…
Read More